(Automatische Vertaling)

In Brussel, boeken en vleugels

Geplaatst op 20 september 2021 door Gérard H. Goutierre

Zoals in veel Europese hoofdsteden wordt er regelmatig een tweedehands boeken- en oudpapierbeurs gehouden in Brussel. Elke eerste zaterdag van de maand gaan fans naar het hart van het Jubelpark, op een paar honderd meter van de Europese wijk. Ze komen op jacht met zo'n veertig boekverkopers of boekverkopers uit Waals en Vlaams België, maar ook uit Frankrijk en Nederland. Deze "bibliofielen" hebben hun ogen uitsluitend gericht op de kraampjes waar zeldzame documenten of kostbare boeken worden opgestapeld. Ze besteden nauwelijks aandacht aan de verbazingwekkende verzameling vliegtuigen en vliegtuigen die de gigantische ruimte bezetten. Deze specificiteit van de Brusselse boekenbeurs maakt het uniek in de wereld: het vindt plaats midden in het luchtvaartmuseum. Dit rijke museum had een halve eeuw geleden zijn toevlucht gevonden in de 12.000 vierkante meter grote zalen die onder Leopold II werden gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1879.

Eerst "Galerie des Machines", deze buitengewone ruimte dankzij de Belgische architect Gédéon Bordiau leende zich uit voor allerlei evenementen – waaronder paardenshows – voordat hij in 1972 collector's planes hostte, wat zijn gigantische afmetingen mogelijk maakte.

Vliegmachines, civiel of militair, er zijn van alle soorten, uit alle tijdperken. Bijna 130 apparaten. Oude koekoeken die men zich afvraagt hoe ze windstoten kunnen weerstaan. Een tweezits Caudron verkenning waarvan de eerste vlucht dateert uit 1914. Nog een tweezitter, Engels, die in 1916 bijna 200 kilometer per uur was. In 1937 kwam er een "Pou du ciel" in de collecties. Een Gloster meteor F 8, een Brits gevechtsvliegtuig gebruikt in 1943. Een Caravelle die herinnert aan de geweldige uren van het Belgische bedrijf Sabena. We worden nog steeds verteld als "legendarisch" de Spitfire, de Dakota of de Mig 2. Al deze apparaten, waarvan sommige een geur van avontuur houden zeer Saint-Exupéry, buurman met elkaar in een schijnbare anarchie, het gebouw van 170 m lang biedt hen een hoogte van 40 meter.

Sinds 1985, op initiatief van vier of vijf Brusselse boekverkopers, wordt deze ongewone plek één keer per maand "uitgeleend" aan boekprofessionals voor deze beurs waarvan de bezoekers niet noodzakelijkerwijs liefhebbers zijn van oude koekoeken of prachtige hutten. De eerste zaterdag van de maand is dus al bijna veertig jaar een niet te missen benoeming, net zo goed om het zeldzame boek of het tijdschrift te vinden dat niet is gevonden om de boekverkopers te ontmoeten die in de loop der jaren praktisch vrienden zijn geworden. Wat hun motivaties ook zijn, verkopers en kopers, a priori antagonistisch, hebben dezelfde passie voor boeken gemeen, een sine qua non-conditie, om een goede boekhandelaar en een goede verzamelaar te zijn. Het is ook bekend dat een antieke boekhandelaar grote moeite heeft om zijn activiteiten te steuren en dat de ziekte van de boekencollectie praktisch ongeneeslijk is.

De Beurs van Brussel valt op door de diversiteit aan gedrukte objecten die te koop zijn. Het is te vinden in bijna alle tijdperken en genres en de aanwezigheid van 20% Vlaamse verkopers maakt het mogelijk om het Europese aanbod aanzienlijk uit te breiden. Als de ephemera (folders, verschillende prenten gepland voor een beperkte levensduur) hier in grote aantallen zijn, zullen we vreemd genoeg vrij weinig strips vinden, terwijl België altijd de top van de stoep op dit gebied heeft gehouden. Claude Decnop, voorzitter van de vereniging van vrijwilligers die het evenement organiseert, zelf gespecialiseerd in strips (hij beheert de edities van Bob Morane) geeft geen echte uitleg. Misschien is de smaak voor strips in België zo levendig dat we ons niet voorstellen dat een stripalbum op een dag kan toetreden tot de cirkel van vergeten boeken.

Gerard Goutierre

Volgende datum: zaterdag 6 november, van 9u.

tot 13u. Koninklijk Legermuseum, Luchtvaarthal,

Jubelpark, 3, 1000 Brussel Gratis toegang

Foto's: Gérard Goutierre

!